1MALAYSIA RAKYAT MEMERANGI DADAH  

Posted by lakaransakinah

1MALAYSIA RAKYAT MEMERANGI DADAH
Cheras 17 Mei 2010 – Persatuan Penduduk dan Pemilik Rumah Pangsa Taman Maluri dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan Daerah Cheras telah menganjurkan Program 1Malaysia Rakyat Memerangi Dadah bertempat di Dewan Sri Perkasa, Taman Maluri, Cheras pada 15 Mei yang lalu. Program tersebut telah dirasmikan oleh YB Datuk Wira Abu Seman Yusop, Timbalan Menteri Dalam Negeri.
Dalam ucapan perasmian, YB Datuk Wira menyarankan agar amalan orang-orang tua dahulu dihidupkan semula iaitu Anak Kita Adalah Anak Jiran Dan Anak Jiran Adalah Anak Kita. Menurut beliau lagi, amalan ini amat penting diamalkan bagi mencegah salah laku anak-anak semasa mereka berada di luar rumah. Beliau turut meminta agar ibu bapa berlapang dada dan bersikap terbuka untuk menerima teguran yang diberikan demi kebaikan anak-anak.
Perasmian program tersebut juga turut dihadiri oleh Tuan Panneerselvam @ Alex, Pengerusi Persatuan Penduduk dan Pemilik Rumah Pangsa Taman Maluri dan Prof. Dr. Mahmood Nazar Mohamed Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) AADK. Sambil menjamu selera para hadirin dihiburkan dengan persembahan-persembahan kebudayaan yang berkonsepkan 1Malaysia.
Semoga melalui Program 1Malaysia Rakyat Memerangi Dadah ini, kesedaran masyarakat Malaysia mengenai bahaya dadah akan dapat dipertingkatkan dan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia Bebas Dadah pada 2015 dapat dizahirkan dengan jayanya.
YB Datuk Wira bersama barisan VIP sedang khusyuk menonton persembahan kebudayaan.
Antara tetamu yang hadir ke majlis perasmian tersebut

Jangan terkesan dengan dadah.  

Posted by lakaransakinah

bismillahhirrahmannirrahim... dengan nama allah yg maha permurah lagi maha mengasihani..
assalamualaikum...

salam kepada semua sahabat.. hari ni dengan izin allah, ana dapat jugak menyempunakan janji ana kepada sahabat semua. ana dah sediakan serba sikit maklumat tentang dadah yang ana ambil dari laman AADK Malaysia. so ana harap semuanya dapat la mengambil iktibar dari semua ni... dadah ni sebenar takkan habis, selagi ada pembeli, selagi tu akan wujudnya pembekal(tokan) dan selagi ada pembekal(tokan) selagi tu la akan ada pemprosesan. jadi memang susah nk hapuskan semua ni.hanya kita yang menentukan semua ni.

sesiapa saja yg dh mula berjinak-jinak dengan benda alah ni, mesti sukar untuk meninggalkannya. melainkan kekuatan diri, iman, amal, dan sokongan dari kluarga dan masyarakat. bru la seseorang ni dpt mmbuang tabiat buruk ni. orang yang dah terjebak dengan ni mempunyai 1001 macam akal. dari segi membohong,dan mencuri. orang yg seperti ni sanggup buat apa saja untuk mendapatkan wang bagi membeli stok dadah(barang).bila badan sudah gian, hidung dah berair, dan jiwa dah tak tenang. duit pulak tak ada. sanggup la buat jenayah seperti raugt dan lain2 lagi dan mula la sanggup membunuh, mencederakan orang di sekeliling dan sanggup kenakan kawan bagi memuaskan khendak diri sendiri. janji dapat duit.tu ja yg ada dalam fikiran dorang ni. dalam hidup mereka, dadah adalah no1, keluarga bagi mereka dah tak penting,agama sudah tidak diperdulikan lagi,halah haram sudah tiada beza lagi bagi mereka.. hidup dan kekuatan mereka ni bergantung 110% dengan dadah. takdak dadah, memang tak boleh duduk diam,tak tenang,dan tak boleh nak tidur.jangan terpadaya dengan kata-kata diorang ni. kata benda ni tak bahaya la,tak boleh bawak gian la kalau setakat sekali ja kena,dan setakat tak kena barang dua tiga hari ni masih boleh duduk la dan macam2 lagi la. semua tu pembohong. dadah ni sebenarnya bukannya mudah nk di tinggalkan, mesti hari2 kena ambik.ibarat macam kita perlu makan dan tidur setiap hari. macam tu la dengan dadah ni. dadah ni bnyak keburukan daripada kebaikan, kesan keatas pengambilan benda ni memang banyak, contoh HIV,dan AIDS. dimana belum ada penawar bagi penyakit ini. jadi fikir2 kan la. mahukah anda mati keseorangan dan ditinggalkan reput dan busuk,tidak ada sapa pun yg berani menguruskan mayat orang2 yang macam ni..nak harap kawan2 memang tak ada la. cari kantoi la kalau diaorang tolong. dah nama pun buat benda salah. takkan nak tunggu.

jadi fikir-fikirkan la.. jalan mana yang kita nak pilih.

jangan sampai keluarga anda menjadi mangsa kepada dadah.

wassalam...


...???  

Posted by lakaransakinah

JENIS DADAH - ISTIMULAN

TajukKeterangan
Nama/Bentuk KOKAIN
Kokain juga dikenali sebagai kokain rock adalah sejenis kokain tulen (freebase) yang dihisap. Crack kokain adalah campuran kokain dengan powder yang hasilnya berbentuk granules. Crack mempunyai ketulenan sehingga 90% adalah sangat berbahaya kerana ia mendatangkan ketagihan teruk selepas penggunaan yang agak singkat.


Cara Pengambilandisuntik, dimakan, dihidu dan dihisap


Tanda Pengambilandepresi, ketagihan teruk, keletihan mental dan fizikal, keresahan dan fikiran sering terganggu.


Kesan Pengambilan Jangka Pendek
kurang selera makan, degupan jantung yang laju, suhu badan yang tinggi, tidak dapat tidur, halusinasi, paranoid, tidak menghiraukan kesihatan dan kebersihan diri.


Kesan Pengambilan Jangka Panjangboleh berjaga tanpa tidur 2-3 hari, penurunan berat badan, tingkahlaku yang agresif, kesan psikologi, halusinasi, paranoid, kesan pada otak, kematian.


Bahan AsasDaun Koka
Pokok Erythroxylon
Campuran bahan alkohol/benzol
Asid Sulfuric dan Natrium
Karbonat, Acetone


Tempat PengeluaranPeru,
Bolivia,
Columbia,
Pergunungan Andes,
Amerika Selatan

,,,......  

Posted by lakaransakinah

JENIS DADAH - INHALANT

TajukKeterangan
Nama/Bentuk GAM, UBAT NYAMUK, MINYAK PETROL, CAT CAIR, THINNER, CECAIR PEMETIK API, SPRAY RAMBUT, KRIM PENCUCI, MARKER PEN


Cara Pengambilandihidu melalui hidung


Tanda Pengambilanbertindak di atas sistem saraf pusat, khayal, halusinasi.


Kesan Pengambilan Jangka Pendek
loya, bersin, hidung berdarah, letih tidak bertenaga, hilang selera makan, tubuh menggeletar.


Kesan Pengambilan Jangka Panjangsusut berat badan, pendarahan dalam otak, hepatitis B, sistem saraf tunjang rosak, gangguan paru-paru dan saluran pernafasan dan akhirnya mati.


Bahan Asas

Hydrocarbon, Nitrous OxideTempat Pengeluaran