Ajaran Sesat  

Posted by lakaransakinah in


Di Antara Ajaran Ayah Pin:
Tuhan adalah manusia
Tidak perlu percaya kepada Rasulullah S.A.W. kerana Rasulullah adalah manusia dan kita boleh mengatasinya dengan berzikir.
Berzikir lebih afdal dari sembahyang lima waktu dan jika seseorang itu telah ilham, zuk, kasyaf, sembahyang lima waktu digugurkan.
Syurga adalah terhad kepada pengikutnya sahaja dan kunci syurga hanya ada pada tangan beliau sahaja (Ariffin bin Mohamad). Adapun orang lain adalah seperti babi belaka iaitu kotor.
Sembahyang lima waktu tidak wajib.
Guru ajaran ini berada di mana sahaja makhluk berada.
Pernah mendakwa dirinya Tuhan.
Cuma dirinya sahaja berkuasa melantik dari kalangan muridnya bagi menyandang gelaran wali Allah serta menentukan darjatnya.
Pengikut jika hendak sembahyang, berzikir mestilah dahulu ingat dan menggambarkan wajah guru sebelum mengingati Allah.
Mendakwa dirinya diresapi roh nabi dan sampai waktunya nanti dia akan bertukar menjadi Imam Mahadi.
Pengikut mesti mengorbankan harta benda bila diperlukan olehnya.
Mendakwa dirinya sudah mikraj ke langit dan duduk di atas Arasy.
Mendakwa ada menerima satu senarai dari Tuhan nama-nama pengikutnya.
Tidak sah sembahyang beriman orang lain kerana mertabatnya lebih tinggi dari orang lain.
Mendakwa diri akan menjadi Perdana Menteri di akhirat nanti.
Rukun Islam dan hukum-hukum syarak seperti puasa, zakat dan lain-lain itu tidak kena mengena dengan Tuhan.
Pergi ke Mekah mengerjakan Haji adalah sia-sia sahaja.
Waktu Sembahyang Subuh berpanjangan hingga masuk Zuhur.
Kiamat tidak akan berlaku kerana Allah tidak bodoh menjadikan alam kemudian dimusnahkan.
Seorang anak Adam apabila hampir hendak mati, Allah datang bersalaman dengannya dan tidak payah lagi mengajar mengucap kepadanya.
Kalau seseorang itu hendak jadi Islam kenalah jadi kafir dahulu.
Al Quran yang ada sekarang adalah tidak benar.
Semua alim ulamak, tok guru sekarang penipu kerana menyembunyikan ilmu yang sebenar.
Sembahyang Jumaat tidak wajib.
Ayah Pinlah satu-satunya orang yang boleh membawa Islam yang sebenar sebagaimana zaman Rasulullah S.A.W.
Kenapa Ajaran Ayah Pin (Ariffin Bin Mohamad) Difatwakan Sesat?

Fatwa mengenai ajaran Ariffin bin Mohamad telah dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu dalam mesyuaratnya pada 4 Disember 1997. Dalam warta Jil. 50 No. 25 menyatakan:

Bahawasanya ajaran dan pegangan Ayah Pin adalah palsu, sesat, menyeleweng dan boleh membawa ancaman kepada ketenteraman orang awam serta merosakkan akidah.
Oleh yang demikian orang ramai di negeri ini hendaklah menghindar diri daripada terlibat dengan pegangan dan ajaran Ayah Pin.
“ Dan hendaklah ada di antara kamu suatu ummah (golongan) yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh berbuat ma'aruf dan mencegah perkara mungkar. Mereka itulah yang beroleh kemenangan. "- Surah Ali-Imran : 104

Kegiatan Ajaran Sesat Ayah Pin

Ariffin bin Mohamad atau gelaran ahlinya sebagai Tok Ayah adalah seorang ketua kumpulan Ajaran Ratib Kuat yang mula bertapak di Batu 13 ½, Mukim Tenang, Hulu Besut, Terengganu sehinggalah sekarang. Beliau adalah salah seorang murid pengamal ajaran sesat Hassan Anak Rimau yang memperkenalkan ajaran ratib ini pada tahun 1975. Ariffin bin Mohamad mula memimpin ajaran ratib kuat setelah kematian gurunya dengan dikenali sebagai Ajaran Ayah Pin.
Ajaran beliau telah menular ke seluruh negara sehinggalah kini telah mendapat tempat di beberapa negeri iaitu di sekitar Lembah Kelang, Selangor, Perak, Pahang dan Johor. Sebelum ini ajaran Ariffin bin Mohamad telah mempengaruhi beberapa penduduk di Daerah Gua Musang, Kelantan khususnya di perkampungan Orang Asli, Felda Ciku 5,6 dan 8. Sebahagian pengikut adalah terdiri dari mereka yang dianggap golongan profesional seperti peguam dan ahli perniagaan terutama yang datang dari luar negeri Terengganu dan Kelantan.
Pada bulan September 1998, Ariffin bin Mohamad bersama 4 orang isterinya telah membuat pengistiharaan “keluar dari Islam” di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dengan alasan supaya Pejabat Agama tiada hak dan kuasa untuk menyiasat “Orang yang sudah keluar dari Agama Islam dan salinan surat ini dihantar kepada Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu.
Pada 27 Jun 2001 Ariffin bin Mohamad telah didakwa di bawah Seksyen 209 (2) Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Terengganu 1986 iaitu menghina Agama Islam dengan mengaku secara lisan dia bukan Islam dan dihukum penjara 11 bulan dan denda Rm2900.00 dan beliau ditempatkan di Penjara Pengkalan Chepa, Kelantan.
Pada 1 Julai 2004, Di Kuil Batu Caves, Selangor, Ariffin bin Mohamad telah melakukan upacara keagamaan Hindu bersama 20 orang pengikut dan juga isteri ketiganya.
Pada 23.5.2004 Ariffin pergi ke Bali, Indonesia dan dijemput ke sebuah Kuil Hindu di mana Ariffin mengistiharkan bahawa “agama ini akulah yang cipta”.
Pada 23.2.2005 (Pada hari Raya Aidil Adha) di batu 13, Hulu Besut, sekumpulan Paderi Kristian serta pasukan koir gereja Sri Kembangan, Selangor telah membuat bacaan doa dan menyampaikan lagu-lagu gereja bersama kira-kira 200 pengikut Ariffin bin Mohamad.
Pengakuan Bekas Pengikut Ajaran Ayah Pin

MAY 25, 2005

Penganut ajaran Ayah Pin, kembalilah ke pangkal jalan.

Saya sebagai seorang bekas pelajar ajaran Ayah Pin merasa terpanggil untuk memperjelaskan tentang ajarannya yang telah memesongkan saya selama tiga tahun sebelum ini.

Saya telah memasuki ajaran Ayah Pin melalui kawan karib saya iaitu anak lelakinya yang glamour dengan panggilan Lepat yang satu masa dulu pernah menjadi tajuk berita apabila anaknya dibawa lari ke England oleh bekas isterinya.

Saya adalah seorang yang selama ini jauh daripada Allah, oleh itu saya ingin mendekati-Nya setelah banyak berdosa. Inilah yang membuatkan saya boleh memasuki ajaran Ayah Pin yang saya fikir dapat menenangkan jiwa kosong saya.

Tetapi lama kelamaan, saya menjadi keliru kerana sepanjang berada dalam pengajian Ayah Pin, dia menyeru para pengikutnya agar tidak menunaikan sembahyang kerana menurutnya bagaimana kita mahu sembahyang sedangkan kita belum lagi mengenal Allah.

Tambahan pula, dalam majlis-majlis pengajiannya, percampuran di antara lelaki dan perempuan berleluasa dan saya pernah terserempak Ayah Pin melakukan zina dengan isteri Rosly Abdul Samad (orang paling rapat dengannya) dan saya terus melaporkan perkara terkutuk itu kepada Rosly.

Malangnya Rosly dengan selambanya menjawab bahawa dia meredakan persetubuhan haram Ayah Pin dengan isterinya kerana dia Cuma mengharapkan syafaat dari Ayah Pin. Saya amat keliru dengan kata-kata Rosly itu yang merupakan bekas pemian drum kumpulan muzik
Def Geb C.

Saya semakin keliru apabila Rosly memberitahu saya bahawa Ayah Pin adalah Imam Mahdi. Saya berfikir seorang diri bagaimana Ayah Pin boleh menjadi Imam Mahdi sedangkan dia bergelumang dengan perzinaan dan sering mabuk arak.

Satu peristiwa lagi yang telah menyedarkan saya hingga membuatkan saya meninggalkan ajaran karut Ayah Pin ketika saya mendapati Ayah Pin membina kekayaan peribadi melalui kutipan duit daripada kami semua mengikut ajarannya. Ayah Pin mengatakan bahawa beliau perlukan wang yang banyak untuk meneruskan perintah kerajaan langit untuk “menyedarkan semua insan” khususnya di malaysia dan amnya di dunia. Ayah Pin juga selalu menanamkan dalam minda kami bahawa dia akan menjadi perdana menteri tidak lama lagi dengan bantuan kerajaan langit.

p/s:Artikel ini hanya sebagai perkongsian bersama.

Wallahhualam

This entry was posted on Monday, January 10, 2011 at 1:07 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment